День стоматолога. Чому святкують 9 лютого?

Професійне свято лікарів-стоматологів відзначають у день Святої Аполонії. Аполонію вже багато років вважають покровителькою тих, у кого болять зубки, і тих, хто їх лікує.

 

За переказами, Аполонія – донька багато і впливового александрійського імператора Елізабіуса. Дівчина повірила в Христа, що на той час було неприпустимо. Пізніше її звинуватили в тому, що вона ніби-то своїми діями ставила під сумнів божественне походження імператора Філіпа Арапа. Також гонителі християн були певні, що Аполонія подає негативний приклад співгромадянам, які мали поклонятись ідолам і різним богам, а не Христу.

Дівчину схопили і піддали жорстоким тортурам – її сильно били і навіть вирвали усі зуби – гонителі вимагали, щоб вона зреклась Христа. Потім Аполонію превели на площу і перед усіма поставили умови: або вона відмовляється від свого віросповідання, або її спалять живцем. Дівчина попросила в катів розвязати їй руки, аби вона могла стати на коліна і виконати умови юрби. Однак, коли її звільнили від мотузок – Аполонія кинулась у вогонь і згоріла заживо. Це сталось 9 лютого 249 року.

У 300-му році церква кананізувала Аполонію як Святу Великомученицю. Її віра, страждання й самоспалення не забулись –утворилось вірування, що якщо в тебе болить зуб – звернись до Аполонії у молитві, і біль утихне. Зображення Святої Аполонії (миловидної дівчини з щипцями в руках) були майже в кожній церкві.

 

Україна відзначає Міжнародний день стоматолога з 1993 року.

 

Трішки історії зі стоматології

Перші згадки про хвороби зубів знайдені в староєгипетському трактаті, написаному близько 1550 року до нашої ери. Трактат містить понад 900 рецептів зілля для лікування різних хвороб. Серед них одинадцять рецептів, які використовували для лікування зубів і ясен.

Як медична спеціальність стоматологія з’явилась у Європі на межі 17-18 століття. Поштовхом до цього стали праці французького хірурга П’єра Фошара. Його згадують як батька наукової стоматології. Хоча, на скільки відомо, перші медичні інструменти були ще задовго до П’єра. Історики вважають, що щипці для виривання зубів були ще за часів Гіппократа.

Упродовж багатьох років стоматологію не поєднували з медициною. Це була окрема галузь. Кордовський хірург Абул-Касім в 11 столітті в своїй книзі зобразив стоматологічні інструменти. А ось Джовані Арколі ввійшов у стоматологічну історію як той, що удосконалив щипці. Він був першим, хто не лише виривав хворі зуби, а ще й пломбував дірки в зубах золотом.

Тодішні стоматологи бути зовсім непрофесійним, тому люди й терпіли страшний біль і відтягували похід до «лікарів». І майже до 17 століття хворі зубки не лікували, а просто виривали. І найчастіше це робили – банщики, цирульники і коновали. У 17 столітті вже винайшли бормашину, лікувати зубки стало легше, але нереально боляче. Про анестетики й гадки не було.

На сьогодні лікування зубів – це абсолютно безпечна і безболісна процедура. Стоматологічні кабінети оснащені новітнім обладнанням і матеріалами, лікарі – професіонали своєї справи! Але ж усерівно краще хворобу попереджувати, аніж лікувати! Тому ретельно доглядайте за зубками, робіть професійні чистки і ходіть на огляд до лікаря-стоматолога!